Monday, January 19, 2009

Οπλοκατοχή και πολιτική ελευθερία




Τολμώ να πω πως αν και ελευθεριακός υπήρξα κατά καιρούς σφοδρός πολέμιος του δικαιώματος στην οπλοκατοχή.Η λογική είναι απλή:περισσότερα όπλα στην κοινωνία ισούνται με περισσότερους κινδύνους για τη σωματική μας ακεραιότητα. Φυσικά είχα πλήρη επίγνωση ότι η ανωτέρω αρχή τραβηγμένη στα ακρότατα όρια της σημαίνει πως θα πρέπει να απαγορευτεί ακόμα και η κατοχή ...μαχαιριών της κουζίνας.

Αυτό που δεν είχα σκεφτεί τότε,ζώντας σε μια δημοκρατική και ειρηνική κοινωνία,ήταν ότι η οπλοκατοχή ίσως και όντως να συνιστά σύμφωνα με τους Αμερικανούς υπερμάχους της το υπέρτατο εργαλείο άμυνας κατά των εχθρών της ελευθερίας (πραξικοπηματιών,"επαναστατών",φασιστών της αριστεράς και της δεξιάς).

Πρόσφατα έτυχε να διαβάσω μια ιστορία της δικτατορίας του Μεταξά. Ε λοιπον, μέσα σε 4 χρόνια στυγνού φασισμού το μοναδικό επαναστατικό κίνημα που στήθηκε κατά της δικτατορίας ήταν το κίνημα των Χανίων του 1938. Ένας από τους λόγους που εκεί η δυσαρέσκεια του κόσμου πήρε βίαιη μορφή ήταν σίγουρα και η η ελεύθερη οπλοκατοχή.

"Μέσα σε τέτοιες και άλλες παρόμοιες συνθήκες η εξέγερση ξεκίνησε περί τις 2 το πρωί της 29ης Ιουλίου. Οι εξεγερμένοι κατέλυσαν τις αρχές. Κατέλαβαν τη Γενική Διοίκηση, τη Μεραρχία, το Σύνταγμα Χανίων, το Τηλεγραφείο, τον ασύρματο και άλλες υπηρεσίες. Ο Γενικός Διοικητής Κρήτης Πότης Σφακιανάκης, ο διοικητής της Μεραρχίας και άλλοι ανώτεροι υπάλληλοι και αξιωματικοί συνελήφθησαν"

Λόγω της γενικής ανοργανωσιάς και της άμεσης καταστολής που ακολούθησε οι επαναστάτες συνελήφθησαν, και στάλθηκαν στα κολαστήρια του φασισμού. Ποια θα ήταν όμως η πορεία της επανάστασης αν ξέσπαγε ταυτόχρονα όχι σε ένα αλλά σε 10,σε 100 σημεία της Ελλάδος? Τι θα γινόταν αν ο πολίτης έπαιρνε το όπλο του και κατέβαινε στο δρόμο για να τσακίσει τα τάγματα της δικτατορίας?

Ας αφήσουμε τον ίδιο το Μεταξά να μας απαντήσει:

«Και πρώτα στάσις Χανίων. Παρ' ολίγον, αν εξετείνετο, να μου εματαίωνε όλα. Από πού προήλθε; Από όλα φαίνονται δύο πράγματα: Οτι η διοίκησίς μας εις Χανιά ήταν αποκοιμισμένη και ότι ο κόσμος εις την περιφέρεια Χανίων δεν είναι φίλος μας... Εματαιώθη αμέσως. Γιατί; Ελλειψις υποστηρίξεως; Απογοήτευσις;».




People should not be afraid of their governments.Governments should be afraid of their people


Μια καθόλα φυσιολογική είδηση.

Διήμερο ταξίδι στη Βόρειο Ελλάδα διοργανώνουν εκκλησιαστικοί κύκλοι για να συμπαρασταθούν στον ηγούμενο Εφραίμ και τo μοναχό Αρσένιο που δικάζονται την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου στην Κομοτηνή.



Saturday, January 17, 2009

Παγκόσμια Υστερία και Πολιτική Οικονομία

Θυμάστε εκείνο το αρχαίο ρητό περί επιστήμης και αρετής??E λοιπόν,θα μπορούσε να διατυπωθεί και αλλιώς: Οικονομική επιστήμη ηνωμένη μετά πολιτικής πανουργία μάλλον σχεδιάζουσι


Το φθινόπωρο του 2008, όταν ο πανικός περί κραχ είχε χτυπήσει κόκκινο,βρέθηκαν κάποιοι (λίγοι) επιστήμονες που κράτησαν αποστάσεις από τη γενική υστερία και την δημοσιονομική εκμετάλλευση της. Ύστερα ήρθαν τα σχέδια σωτηρίας του κου Πώλσον και της παρέας του, τα οποία ψηφίστηκαν, νομοθετήθηκαν, άλλαξαν εξ ολοκλήρου κατεύθυνση, προς στιγμή εγκαταλείφθηκαν και τελικά επανήλθαν με διαφορετικό προσανατολισμό: κοινώς δόθηκε σε μια απειροελάχιστη μειοψηφία "ειδικών" το δικαίωμα να διαχειριστούν κατά το δοκούν τρισεκατομμύρια δολλάρια.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι το πρόβλημα της διαφάνειας (που όπως είχε επισημανθεί ήταν η βασική αιτία της κρίσης) επανήλθε πολλαπλασιασμένο, καθώς το σχέδιο ξεχρεώματος των τραπεζών αποδείχτηκε στην ουσία μια λευκή επιταγή υπογεγραμμένη από πανικόβλητους ή συμφεροντολόγους πολιτικούς,οπισθογραφημένη από το λαό και εξαργυρώσιμη από μια ντουζίνα "επενδυτικές" τράπεζες που απέτυχαν στην αποστολή τους (και ζητούσαν τα ρέστα)

Τώρα ο ίδιος εφιάλτης επιστρέφει υπο τη μορφή μιας επιδότησης της "πραγματικής οικονομίας" (fiscal stimulus). Η επιδότηση υποστηρίζεται σθεναρά σχεδόν από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα και από τη συντριπτική πλειοψηφία των οικονομολόγων,οι οποίοι μέσα σε μια βραδιά μετατράπηκαν από free-marketeers σε κευνσιανούς παλιάς κοπής.

Αντιλαμβάνεστε βέβαια ότι την ίδια πορεία θα ακολουθήσει και η Ευρώπη. Κάτι μου λέει ότι οι πολίτες έχουν ενστικτώδεις ενστάσεις στα σχέδια αυτά αλλά είμαι εξίσου σίγουρος ότι οι βαριοί μηχανισμοί ελέγχου και προπαγάνδας που έχουν ήδη κινητοποιηθεί θα μετατρέψουν σύντομα την ορθολογική αμφισβήτηση σε αξιοθρήνητη σκόνη (ήδη ο Brad De Long χαρακτηρίζει τους αντιπάλους της ιδέας ενός fiscal stimulus "ανηθικους ρεπουμπλικάνους"). Τελικά με την απόλυτη συνδρομή της ορθόδοξης οικονομικής (που πριν λίγα χρόνια ούτε που ψιλλιαζόταν την κρίση) οι πολίτες θα μετατραπούν σε μια ωραιότατη πανικόβλητη μάζα και θα δεχθούν την εκταμίευση αλλου ενός ή και δύο τρις δολλαρίων για τη σωτηρία "τους".

Αυτός ο πανικός όμως είναι εξίσου τεχνητός με τον προηγούμενο (για τις επενδυτικές τράπεζες). Οι "ανήθικοι ρεπουμπλικάνοι" προσπαθούν βέβαια ακόμα να κάνουν το καθήκον τους. Αλλά ως πότε?

Speaking at a faculty forum today at the University of Chicago Booth School of Business, economist John Huizinga offered some figures to put the current downturn in perspective. Right now, the unemployment rate is 7.2 percent. In the 1981-82 recession, it peaked at 10.8 percent. In 1974-75, it hit 8.8 percent. Even if we do nothing in the way of fiscal stimulus, according to the incoming administration's own estimates, unemployment this time will top out at 8.8 percent.



Ήδη η Bank of America έλαβε 20 δις ενεργητικό και απαλλάχτηκε από 90 δις παθητικό με πρωτοβουλία του κονγκρέσσου,και δίχως περαιτέρω εξηγήσεις,αναλύσεις ή τοποθετήσεις.Πάρε κόσμε κοινώς."Τσοβόλα δώστα όλα" αλά αμερικέν

Ο Παπανδρέου τώρα δικαιώνεται