Saturday, November 01, 2008

Aριστερά-Δεξιά και φιλελευθερισμός: Το πλαίσιο της σύγκρουσης

Είναι περισσότερο από προφανές ότι μια νέα πολιτική σχάση προετοιμάζεται στην παγκόσμια κοινωνία με ρυθμούς ανάλογους της οικονομικής κρίσης. Το γενικό πλαίσιο της σύγκρουσης , η σκακιέρα δηλαδή επί της οποίας θα διαδραματιστεί, είναι για μια ακόμα φορά το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.

Είναι αρκετά εύκολο να χαρτογραφήσουμε τις νέες τάσεις που θα κυριαρχήσουν. Σε πρώτη φάση, τα διοικητικά ύψη της παγκόσμιας κοινωνίας (commanding heights) αντιμετωπίζουν την κρίση που αυτοπροσώπως προκάλεσαν "πραγματιστικά", δηλαδή καθαρά διαχειριστικά, ως ένα πρόβλημα που πρέπει να καταπολεμηθεί οπωσδήποτε "μέχρι τις επόμενες εκλογές".

Σε δεύτερη φάση η κρατούσα επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να υιοθετήσει τις επεμβατικές τάσεις,δίδοντας τους ένα αποδοτικότερο σχήμα. Έτσι προκύπτουν νέα σύνθετα μοντέλα λύσεων,όπως τα reverse auctions, bailout plans, fiscal stimuli etc.

Σε τρίτη φάση ο τύπος και τα Μέσα Ενημέρωσης γεμίζουν τις ανωτέρω στρατηγικές με ιδεολογικούς χυμούς προσπαθώντας να μεταφράσουν τις ενέργειες των διαχειριστών στη γλώσσα της πολιτικής εν ευρεία εννοία.

Σε τελευταία φάση η διανόηση, οι εκάστοτε αντιπολιτευόμενοι και το κοινό ερμηνεύει τις πολιτικές εξελίξεις ως "σημεία καμπής", "εγκατάλειψης ιδεολογιών", "συστημικής κατάρρευσης" κλπ.

Κάπως έτσι παράλληλα προς την οικονομική κρίση,που γεννήθηκε ή έστω οξύνθηκε από τις ίδιες τις κρατικές αρχές, "γεννιέται" και μια πολιτική κρίση με άμεσα αποτελέσματα στο βαθμό που τα υποκείμενα της είναι οι ίδιοι οι ψηφοφόροι,και οι επιλογές τους καταλήγουν τελικά να επηρεάσουν τους πρωταγωνιστές της "πρώτης φάσης" που περιγράψαμε, δηλαδή τους πολιτικούς ηγέτες.

Μέσα σ αυτά τα πλαίσια ο αληθινός φιλελευθερισμός παίζει ρόλο αποδιοπομπαίου τράγου, η δεξιά πετάει τα ξεφτισμένα της "φιλελευθερα φτιασίδια" και επανέρχεται ως απροκάλυπτα επεμβατική "κευνσιανού τύπου" δημαγωγία. Η αριστερά ακολουθεί τον δρόμο της δεξιάς,ανάγοντας σε πρότυπα της κεντρώους οικονομολόγους όπως ο Κρούγκμαν.

Το ζήτημα για τον φιλελευθερισμό δεν είναι τόσο να νικήσει τους εχθρούς του.Aυτό είναι αδύνατο να γίνει καθώς η συντριπτική μάζα του πληθυσμού συμπυκνώνεται σε καιρό κινδύνου γύρω από τους συγκροτημένους εξουσιαστικούς θεσμούς και τις ιδεολογίες που τους στηρίζουν. Μιλάμε δηλαδή για ένα παιγνίδι εξ αρχής χαμένο που παίζεται στο γήπεδο του αντιπάλου. Το ζήτημα είναι να προσφέρει ο φιλελευθερισμός μια εναλλακτική πλατφόρμα ξεπεράσματος ή καλύτερα υπερνίκησης της κρίσης, μια πλατφόρμα που θα προβλέπει βαθιές συστημικές τομές,ώστε να παρέχει στο κοινό μια εναλλακτική οικονομική και πολιτική πρόταση.Χρειαζόμαστε δηλαδή μια επανάσταση ανάλογη των Reaganomics για να ξεπεραστεί ο ιστορικά πανίσχυρος σκόπελος της σοσιαλδημοκρατίας.

Μόνο έτσι θα ξεκαθαρίσει μέσα από τις ομίχλες της παγκόσμιας ταραχής το αληθινό συγκρουσιακό δίπολο που δεν αφορά την αριστερά ή τη δεξιά,αλλά την ελευθερία και την ανελευθερία ως φιλοσοφικές κατηγορίες: Άτομο ή Κράτος. Αυτό ήταν είναι και θα είναι το κρίσιμο δίλλημα που θα διχάζει την ανθρωπότητα

6 Comments:

Blogger Averell said...

Commanding Heights
- παρακολουθήστε το!

1:31 AM  
Blogger DennisV said...

To στελνω και εδω.

Δεν τα στελνω εγω, καποιος ανωνυμος-troll τα στελνει. Αμα δειτε ποστ μου εδω (τορυ αναρχιστ) και στο Ρουστερ ΣΒΗΣΤΕ ΤΟ.
Ενταξει αυτο ακουστηκε κρατικιστικο, αλλα καποιος (ο Μ.Φ. υποθετω) στελνει τα σχολια μου στο ρουστερ. Σας παρακαλω μην τα δημοσιευετε.
Επισης στο Ρουστερ δεν σχολιαζω γιατι αμα τυχον πεσω πανω σε ενα επομενο "Η πατρα..." θα παθω συγκοπη. Με πληγωσε απιστευτα αυτο που εξελιχθηκε αυτες τις μερες στο ποστ. Το Ρουστερ ειναι τεραστιο (ως μεγεθος) για μενα ωστε να σχολιαζω σ'αυτο. Δεν εχω και τις καταλληλες γνωσεις. Προτιμω τα μικρα μπλογκ :)
Το νεο μου ονομα ωστε να μπερδεψω το troll ειναι Christina Aquillera's Sex Slave (ειναι υπερβολικα γελοιο και για τα δικα μου δεδομενα).

1:04 PM  
Blogger Harry Peitsinis said...

:) πάντως εισαι ωραίος τύπος

11:50 PM  
Blogger DennisV said...

Oυτε το ψευδωνυμο πετυχε. Το ξερω οτι δεν εχω intellectual rights για αυτα που γραφω και ο καθε ανωνυμος μπορει να τα χρησιμοποιει οπως θελει. Η' μπορει να υπαρχει καποιο προβλημα με το blogger. Παντως τα troll δεν ειναι κατι καινουργιο για σας, οποτε καντε οτι θελετε με τα σχολια.

10:27 AM  
Blogger Στέφανος Αθανασιάδης said...

Χάρρυ, ποιό είναι το email σου για να επικοινώνησω μαζί σου;

Thnx

3:22 AM  
Blogger Harry Peitsinis said...

Mόλις ειδα το μήνυμα. Το μαιηλ μου ειναι xpeits@yahoo.gr. Nα σαι καλά :)

6:06 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home